Jako że zakończyliśmy właśnie akcje Widzewski Znicz 2020, chciałem podziękować wszystkim darczyńcom naszej akcji, przedstawić dokładne rozliczenia pozyskanych środków oraz podsumować całość dokonań.
1. Podsumowania finansowe
Zbiórka w portalu Zrzutka.pl odnotowała 94 wpłaty i przyniosła dokładnie
3301,21 zł, czyli zdecydowanie więcej niż planowałem.
Ze środków tych wydatkowano:
- zakup kapliczek zniczowych (120 sztuk): 1474,52 zł
- naklejki na znicze (500 x herb Widzewa + 500 x logo OSK „Tylko Widzew”): 811,80 zł
- wkłady do kapliczek (120 sztuk): 299,63 zł
W związku z nadwyżką, zdecydowałem o zakupie dodatkowych widzewskich zniczy na potrzeby 2 organizacji związanymi z historią Widzewa, także dbających o groby Widzewiaków: Stowarzyszenia Byłych Piłkarzy oraz Koła Seniora RTS Widzew.
Udało się na te cele zakupić takie znicze:
Wydatki:
- znicze na potrzeby Stowarzyszenia Byłych Piłkarzy (20 sztuk): 260 zł
- znicze na potrzeby Koła Seniora RTS Widzew (20 sztuk): 260 zł.
Wydatki razem: 3105,95 zł
Daje to nadwyżkę w wysokości
195,26 zł, które chciałbym przeznaczyć na roczne utrzymanie zaniedbanych grobów (wymiana wkładów w zniczach, wiązanki kwiatowe przy okazji świąt, itp.), w szczególności dla następujących osób:
- legenda widzewskiej kawiarni – Barbara Jarnecka,
- konspiracyjny Prezes Widzewa - Mieczysław Kotarski,
- założyciel TMRF - Wacław Gapiński,
- prezes honorowy Widzewa - Józef Wasiak,
- założyciel TMRF - Edward Zdziarski.
2. Akcja na cmentarzach w całej Polsce
Na podstawie Widzewskiej Mapy Pamięci oraz informacji zebranych przeze mnie, wytypowałem 116 grobów osób związanych z Widzewem do odwiedzenia, z celem zadbania o co najmniej 110 z nich, co stanowić miało symboliczny związek ze 110-leciem Widzewa. Groby zlokalizowane były przede wszystkim w Łodzi, ale 18 znajdowało się w innych miejscowościach (Aleksandrów Łódzki, Bratoszewice, Duszniki Zdrój, Gdańsk, Kalisz, Krzepczów, Kutno, Łask, Pabianice, Rzeszów, Warszawa, Warta, Wiskitno i Wrocław). Jako że starałem się włączyć w akcję nowych uczestników, udało się zebrać grupę osób, które zgłosiły się do pomocy na cmentarzach, szczególnie poza Łodzią.
Dzięki wsparciu OSK „Tylko Widzew” udało się akcję rozszerzyć o spacer edukacyjny po Starym Cmentarzu dla członków Akademii Widzewa, gdzie przewodnikiem był Cezary Pawlak z Towarzystwa Opieki nad Starym Cmentarzem. Więcej informacji:
https://widzew.com/-/-widzewskamlodziez ... j-historii
Oprócz tego, wzorem zeszłego roku, zorganizowaliśmy dla zawodników Akademii akcję dbania o groby na cmentarzach Doły i Zarzew. Młodzi piłkarze odwiedzili w jej ramach ponad 20 grobów, wysprzątali część z nich, zapalili widzewskie znicze, a przy okazji zapoznali się z krótkimi biogramami nieżyjących już Widzewiaków. Więcej informacji:
https://widzew.com/-/-widzewskamlodziez ... ndom-klubu
Ostatecznie udało się udokumentować fotograficznie widzewskie znicze na 114 grobach (pełna lista wraz ze zdjęciami znajduje się na profilu Retro Widzew na Twitterze:
https://bit.ly/3jTD8z1).
Znicze przekazane na ręce Pana Wiesława Wragi (Prezes Stowarzyszenia Byłych Piłkarzy Widzewa) oraz Jana Wawrzki (Przewodniczący Koła Seniora RTS Widzew) zostały rozstawione siłami obu tych organizacji na cmentarzach, a poniżej kilka zdjęć potwierdzającycfh ten fakt:
Jedno z planowanych wydarzeń towarzyszących akcji nie doszło do skutku z powodu koronawirusa, być może wrócimy do niego w najbliższym czasie, jeśli tylko warunki pandemiczne na to pozwolą.
3. Podziękowania
W tym miejscu chciałbym podziękować następującym osobom:
-
94 osoby, które wsparły zrzutkę (nie mogę wymienić ich z nazwisk, bo wiele osób poprosiło o zachowanie anonimowości);
-
Tomasz Szor - za pomoc w zakupie zniczy i wkładów po wyjątkowo korzystnej cenie;
-
Krzysztof Kaczyński - za wsparcie na każdym etapie akcji, w szczególności za organizację spaceru edukacyjnego, pomysły akcji towarzyszących, zadbanie o zamówienie naklejek na znicze i koordynację wielu działań dookoła akcji;
-
Wojciech Kaczor - za miejsce do magazynowania zakupionych zniczów, ich obklejania i kompletowania oraz wsparcie logistyczne;
- wszystkim pomagającym przy roznoszeniu zniczy po cmentarzach w całej Polsce:
Łukasz, Hubert, Michał, Jarek, Damian, Sebastian, Grzegorz, Darek, Irek, Tomek, Mirek, Ania, Malwina, Przemek, Włodek, Michał, Cezary, Grzegorz, Piotrek, Paweł oraz widzewskie fan-cluby z Kalisza i Kutna;
-
OSK „Tylko Widzew” - za wsparcie na cmentarzu oraz pomoc przy promocji akcji w mediach społecznościowych;
-
Jakub Dyktyński z Biura Prasowego Klubu - za wsparcie medialne na łamach strony oficjalnej Widzewa oraz przygotowanie quizu dla uczestników spaceru edukacyjnego;
-
Marcin Bryja, klubowy fotograf – za profesjonalne fotografie na cmentarzach;
- wszystkim wspierającym akcję chociaż dobrym słowem.
Dziękuję Wam raz jeszcze i już teraz zapraszam Was wszystkich do wsparcia akcji za rok.