Myślałem że już sekcja pływacka to będzie coś na tyle niszowego w Widzewie, że mało kto będzie o tym pamiętał, tymczasem wychodzi na to, że mieliśmy także sekcję hokeja na lodzie!
Trochę wycinków:
Luty 1956
Styczeń 1957
Luty 1957
Podsumowanie działalności sekcji z 1957:
Wyniki:
Ech, jakby jakieś zdjęcie hokeistów jeszcze wykopać!
Pomyslowy Dobromir pisze:Myślałem że już sekcja pływacka to będzie coś na tyle niszowego w Widzewie, że mało kto będzie o tym pamiętał, tymczasem wychodzi na to, że mieliśmy także sekcję hokeja na lodzie!
Sekcję hokeja na lodzie miała Wima, z którą Widzew połączył się po wojnie. Może taki jest jej rodowód w Widzewie?
Na filmie z ok. 1932 roku (wyświetlany był podczas wycieczek na nowym stadionie) na uroczystościach Wimy maszerowali m. in. hokeiści.
Pomyslowy Dobromir pisze:Myślałem że już sekcja pływacka to będzie coś na tyle niszowego w Widzewie, że mało kto będzie o tym pamiętał, tymczasem wychodzi na to, że mieliśmy także sekcję hokeja na lodzie!
Sekcję hokeja na lodzie miała Wima, z którą Widzew połączył się po wojnie. Może taki jest jej rodowód w Widzewie?
Na filmie z ok. 1932 roku (wyświetlany był podczas wycieczek na nowym stadionie) na uroczystościach Wimy maszerowali m. in. hokeiści.
Część widzewskie sekcji utworzony czy może nawet otworzonych po 1956 miało rodowód wimowski bo przed fuzją z Wimą i Podgórzem takich sekcji w RTS nie było. Chodzi tu o hokej, pływanie, zapasy z ciężarami, sekcję motorową, tenis ziemny. Czesław Kawal, trener zapaśników Widzewa z drugiej połowy lat pięćdziesiątych był przed 1939 r. medalistą MP w barwach Wimy. Brązowy w 1936.