TYLKO Widzew, eRTeeS !!!
Muzeum jest wpisane do rejestru a wtedy to chyba przejmuje piecze na eksponatami odpowiednie ministerstwo?Paragon pisze:Czy to prawda że wszystkie pamiątki przekazane do muzeum stanowią własność Stowarzyszenia i Klubu, więc w przypadku problemów finansowych mogą zostać sprzedane, zastawione lub zajęte przez komornika ?
https://widzew.com/-/projekt-muzeum-wid ... ezentowanyParagon pisze:Czy to prawda że wszystkie pamiątki przekazane do muzeum stanowią własność Stowarzyszenia i Klubu, więc w przypadku problemów finansowych mogą zostać sprzedane, zastawione lub zajęte przez komornika ?
Tylko chyba każdy eksponat musi być dokładnie oznaczony, opisany i nadany mu jakiś numer czy coś. Nie wiem czy to jest takie proste żeby wszystko szło pod muzeum.Paragon pisze:Czyli jak Stowarzyszenie zbankrutuje to majątek muzealny jest nie do ruszenia? Wierzycie w to? Przecież wtedy każdy w obliczu bankructwa by muzeum zakładał.
Być może jest tak, że skoro JESZCZE trwają prace na lokum muzeum równocześnie są rejestrowane eksponaty? Widzewskie pamiątki (ich część) została odzyskana jakiś czas temu i nie sądzę, aby zostały przekazane/przyjęte bez żadnego spisu. Kto, jak kto, ale Bliźniacy na coś takiego by nie pozwolilikizar pisze:Tylko chyba każdy eksponat musi być dokładnie oznaczony, opisany i nadany mu jakiś numer czy coś. Nie wiem czy to jest takie proste żeby wszystko szło pod muzeum.Paragon pisze:Czyli jak Stowarzyszenie zbankrutuje to majątek muzealny jest nie do ruszenia? Wierzycie w to? Przecież wtedy każdy w obliczu bankructwa by muzeum zakładał.
Sent from my Honor View 20
- Warto podkreślić, że dzięki wpisaniu Muzeum Widzewa na listę ministerstwa kultury znajdujące się w niej eksponaty będą chronione prawnie. Nikt nie będzie mógł ich zabrać - powiedział Dominik Budyn. To słowa projektanta Muzeum Widzewa. Nie sądzę, aby nie wiedział, co mówi. Wpis do rejestru być może gwarantuje opiekę prawną a nie jego utrzymanie, powiększanie zbiorów i dbałość o nie.Paragon pisze:To o czym piszecie dotyczy tylko państwowych muzeów z Państwowego Rejestru Muzeów, naprawdę wybitnych muzeów , w Polsce jest ich 130, w Łodzi są trzy. Nasze muzeum jest prywatnym podmiotem, ujętym tylko w wykazie muzeów nie w Rejestrze żeby używać nazwy i może zbankrutować tak samo jak Widzew Cacka, a komornik przejmie eksponaty. Dziś rozmawiałem z muzealnikiem i mi opowiedział, że nasze muzeum nie ma absolutnie żadnej ochrony eksponatów, dlatego zapytałem na forum.
A zanim zaczniesz człowieku pisać o dyskredytowaniu cennych inicjatyw Widzewskich , to zrozum że chodzi tutaj o troskę o nasze dobra i bezcenne pamiątki , więc nie traktuj tego jako atak wogóle ani tym bardziej ad personam.